Výživa a recepty
Co a kolik toho pít k ovoci nebo zelenině?
S delšími prosluněnými a teplejšími dny odkládáme teplé kabáty nebo huňaté svetry, které mohly zakrýt nějaký ten špíček. Zcela přirozeně také přestáváme jíst hutná jídla a dáváme přednost lehkým pokrmům, máme větší chuť na ovoce a zeleninu. To je ta pravá chvíle, kdy začít s úpravou životosprávy. Všechno půjde mnohem lépe, když spolu s jídelníčkem ozdravíme i pitný režim v čele s čistou pramenitou a minerální vodou.
Celý článekBůček kolou nezapiješ!
Ne všichni si uvědomují, že zapíjení je jedním z hlavních faktorů správného fungování léků. „U všech léků totiž stojíme o to, aby se předvídatelně vstřebaly, tedy aby při opakovaném podání účinkovaly při stejné dávce stejně. Nevhodná tekutina může ovlivnit účinnost a bezpečnost léku,“ vysvětluje doc. MUDr. Jan Piťha, CSc. z Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol a z Laboratoře pro výzkum aterosklerózy IKEM.
Celý článekEdukační akce o diabetu v lékárnách Dr. Max
Ve vybraných lékárnách Dr. Max až do 22.6.2016 probíhá informační akce o onemocnění diabetes mellitus. Zjistíte zde například, co je tzv. glykovaný hemoglobin, proč je důležitá jeho hladina v krvi a také jaká rizika sebou onemocnění cukrovkou přináší.
Celý článekKolik cukrů obsahuje naše jídlo? Praktický přehled
Sacharidy jsou pro člověka hlavním zdrojem energie a tělo si je také ukládá na horší časy ve formě glykogenu. Jsou nezbytné pro zajištění stálé hladiny cukru v krvi a jako zdroj pohotové energie. Až 20 % si pro svou práci vezme mozek. Nadbytečná konzumace cukrů ovšem vede k nadbytku energie, která, není-li spotřebována, ukládá se v těle ve formě tuku.
Celý článekCo je horší: cukr nebo tuk?
Spotřeba cukru je v ČR v posledních desetiletích v porovnání s odbornými doporučeními téměř dvojnásobná. Jedním z viníků tohoto stavu je i vysoká spotřeba potravin, do kterých se cukr přidává - vedou sladkosti, cukrářské i pekárenské výrobky a slazené nápoje. Lidé často, ve víře ve zdravotní prospěšnost, používají různé alternativy slazení a místo cukru volí med, sirupy, aj. V mnoha případech je to ale jen řešení „z bláta do louže“. Navíc, další strůjci našich zdravotních problémů (např. nasycené nebo transmastné kyseliny) nepřestali škodit jen proto, že se o nich tolik nemluví. I když možná právě snaha o jejich omezení bez většího rozmyslu přispívá ke zvyšování cukru v naší stravě.
Celý článek